Aankooptips en prijzen van vaste en mobiele airconditioners

| Meer
tips mobiele airco
 


Bij de aankoop of huur van een airco is het aan te raden om met volgende punten rekening te houden:
 
Het geluid van uw airco:
Het geluid van uw airco wordt veroorzaakt door de draaiende onderdelen en door de stroming van gekoelde en verwarmde lucht. Om te genieten van het comfort van uw airconditioner is het geluid van uw airco zeer belangrijk. De meer kwalitatieve airco's maken over het algemeen minder geluid. Vooral wanneer u de airconditioner in uw slaapkamer wilt gebruiken, kan het geluidsniveau van het apparaat een belangrijke rol spelen in de keuze. Maar ook op plaatsen zoals uw kantoor is een constant zoemend geluid van een airco niet comfortabel om in te werken.
 
Onderhoud airco :
Vraag een onderhoudscontract aan bij de aankoop van uw airco of vraag na of u de filters makkelijk zelf kunt vervangen. Er bestaan filters met een schimmelwerende coating waardoor u geniet van een optimale luchtkwaliteit. U verhoogt de luchtkwaliteit door het gebruik van ingenieuze filters en ontsmettingssystemen voor uw airconditioner. Vraag onmiddellijk een onderhoud aan bij uw installateur als u een muffe vieze geur ruikt wanneer u de airco opnieuw gaat gebruiken. Schimmels en bacterieŽn zijn de oorzaak van deze geur die zo vlug mogelijk verwijderd moet worden. Een regelmatig onderhoud van uw airco verhoogt ook de levensduur en het energieverbruik zal hierdoor niet verhogen.
 
tips mobiele airco
 
Keuze mobiele airco :
Er bestaan twee uitvoeringen in de mobiele airco's namelijk de monobloc airco en de split airco. De monobloc airco's zijn makkelijk verplaatsbaar maar de split airco's bieden meer koelvermogen en maken over het algemeen minder lawaai.
 
Extra functies en voordelen bij mobiele airco's :
Mobiele airco's hebben ook een stand waarbij deze alleen ventileren. En er bestaan ook airconditioners die kunnen verwarmen, dit noemt met een warmtepomp.
 
Koelvermogen is zeer belangrijk :
Een belangrijk kenmerk van airconditioning is het koelvermogen en hoe groter de ruimte en hoe groter het verschil tussen de gewenste en de werkelijke temperatuur, hoe meer koelvermogen nodig is. Ook wanneer de kamer snel "opwarmt" door bijvoorbeeld de zon op de ramen maar ook door veel mensen of apparatuur in het vertrek, is er meer koelvermogen nodig om de ruimte te koelen. De fabrikant van de airconditioner geeft naast het koelvermogen ook aan tot welke kamerinhoud de airconditioning geschikt.
 
Er geldt een eenvoudige vuistregel dat u voor het koelen van een ruimte 30 ŗ 50 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig heeft. Koelvermogen wordt normaliter in Watt uitgedrukt. Bijvoorbeeld 2000 Watt of 2 kiloWatt (kw). Het koelvermogen wordt soms ook gemeten in BTU/uur (British Thermal Units). 1 Watt is daarbij gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 btu. Ter info : 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte welke benodigd is om 1 pound (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56įC) in temperatuur te doen stijgen.
 
tips mobiele airco
 
Airco met afstandbediening biedt handige voordelen :
 • Swingknop :
  Met de swingknop kunt u de horizontale schoepen automatisch laten bewegen van uw airconditioner.
 • Ventilatorknop :
  Hiermee kunt u de ventilatorsnelheid instellen van uw airco
 • Slaapfunctieknop :
  Instellen slaapstand van uw airco
 • Temperatuurknop :
  Instellen van de temperatuur van uw airco
 • Timerknop :
  Hiermee kunt u de airco autmatisch laten inschakelen of uitschakelen 
tips mobiele airco
 
Verlaagde BTW bij plaatsing van airconditioning systemen :

Er geldt dat de oplevering en de plaatsing van airconditioning-systemen een lagere BTW gerekend wordt. Specifiek geldt dit voor privé-woningen ouder dan vijf jaar. Airconditioningsystemen waarvoor deze verlaagde BTW van toepassing is zijn van het type vaste split-unit, aangezien deze met de woning worden verbonden als vaste installatie.

Het BTW tarief gaat voor dergelijke systemen in genoemde situaties van 21% naar 6% voor levering en plaatsing. U bespaart in geval van een woning ouder dan 5 jaar al snel meer dan €100!
 
tips mobiele airco